Gå till innehåll

Lapsk vallhund

Lapsk Vallhund är en uppmärksam, smart och mångsidig ras. En uthållig vall- och vakthund, med den hårt arbetande hundens förmåga att koppla av mellan arbetspassen. Det är en hund som behöver mental stimulans för att må bra, i form av problemlösning där den får använda sina nedärvda egenskaper att arbeta självständigt, men även i samarbete med sin förare. Inom olika hundsysslor där en självständig och problemlösande hundras kommer till sin rätt. 

En viktig detalj i jämförelse med andra medelstora vallare är den lapska vallhundens päls och tassar. Lapsk vallhund ska ha en heltäckande tät underull för att vara tålig mot det hårda klimatet på Nordkalotten. Hunden fäller rikligt två gånger om året - övrig tid kräver den lapska vallhunden minimalt med pälsvård. För att klara terrängen behöver hunden dessutom synnerligen tjocka och slittåliga trampdynor.

Många lapska vallhundar arbetar framgångsrikt med sitt ursprungsgebit renvallning än idag. Dessa hundar tjänar på uthållighet kombinerat med ett i grunden lugnt temperament för att kunna jobba förutseende och disponera sina krafter. Men rasen rymmer mycket mer än så...

Idag finns exempel på lapska vallhundar som vunnit sina ägares hjärtan i egenskap av pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, smidig agilityhund, begåvad spårhund, även viltspår, övertygande bevaknings- eller räddningshund.

Populationen uppvisar variation, något som i grunden är positivt – det tyder på genetisk mångfald vilket kräver högsta prioritet länge än för att säkerställa rasens vitalitet och framtid. Det moderna receptet på hållbar avel innebär att avla brett och närma sig idealet långsamt.

Lapsk vallhund kan alltså passa många!
Uppfödarens målsättning och valet av föräldradjur är vägledande för att hitta just Din valp.